Német-Magyar Barátságfa és európai virágszőnyeg

A münsteri Német-Magyar Barátságfát 2004-ben ültettük Magyarországnak az Európai Unióba való belépése alkalmából. A barátságfa a különböző kultúrákból származó emberek békés és barátságos együttélését, főként a német-magyar barátságot szimbolizálja.

Homepage1

Miért éppen egy fa? A fáknak az emberi civilizá-ció kezdete óta különleges szimbolikus erőt tulajdo-nítunk.  Gondoljanak csak az Édenkert almafájára vagy az égigérő fa motívumára a magyar mitológiából. Egy fa az életet jelképezi: A gyökerek a múltra, a törzs a jelenre, a fakorona, a leveles ágak pedig a jövőre utalnak.

IMG_6335

A német-magyar barátságnak mély gyökerei vannak  – gondoljunk csak az első magyar király, Szent István bajor feleségére, Gizellára! – de a törzse is erős: a szoros kulturális, politikai és gazdasági kapcsolatok a két ország között. A közös jövőkép: egy békés és demokratikus Európában való együttélés. Ahhoz, hogy ez a jövőkép megvalósulhasson, ma, itt és most kell tennünk és dolgoznunk. Ezt nem (csak) Brüsszelben, Berlinben vagy Budapesten döntik el, hanem mi magunk, az elképzeléseink, a mindennapi tetteink is.

A Münsteri Német-Magyar Társaságot azért hívtuk életre, hogy együtt tegyünk valami ennek a jövőképnek a megvalósulásáért: a  különböző kultúrákból származó emberek békés és barátságos együttélésért dolgozunk Münsterben. Szeretnénk nem csak az itt élő magyarok számára fórumot biztosítani, hanem mindenki számára, aki  a  magyar kultúra és nyelv iránt érdeklődik. A Német-Magyar Barátságfa ennek a kulturális megértésnek, együttélésnek a szimbóluma.

IMG_6309

A münsteri Német-Magyar Barátságfa egy mocsári tölgy  (Quercus palustris).

IMG_3842

A fa helyének szintén szimbolikus jelentősége van: Demir Demiroski és Martin Hermann – 1993-ban,  Mahmoud Torabi iráni művész kezdeményezésére feállított és Gerd Röser tervei alapján elkészített – „Együttélés“ („Zusammen-leben“) elnevezésű szobra mellett áll, amely a német és nem-német polgárok békés együttélését szimbolizálja.

A münsteri Német-Magyar Barátságfát 2004 március 13.-án ültettük a Magyar Köztársaság akkori követének, dr. Király Attila és Münster város akkor polgármesterének Günter Schulze Blasum közreműködésével.

11

2017 őszén a  Münster bekennt Farbe“  akció keretében a Münsteri Német-Magyar Társaság egy virágszőnyeget ültetett a fa köré az Európai Unió zászlajának szineiben. A kék-sárga virágszőnyeg Németország és Magyarország Európai Unióhoz való tartozását szimbolizálja.

Baum_Blumenteppich

Az új virágszőnyeget 2017 november 17.-én 11.30-kor  mutattuk be  Münster város polgármesternője Wendela-Beate Vilhjalmsson, valamint a düsseldorfi magyar konzulátus helyettes vezetője Dr. Orgoványi András közreműködésével.

IMG_6349

2018 március 18.-án ünnepelte  15. születésnapját a Münsteri Német-Magyar Társaság a Német-Magyar Barátságfánál,  Dr. Hidasi Eszter Zsófia konzul asszony közreműködésével. Ugyanazon a napon került sor a Cinema filmszinházban egy nem-nyilvános ünnepségre is Wendela-Beate Vilhjalmsson, Münster város polgármesternőjének jelenlétében.

IMG_7486

Magyarország EU-belépésének 15. évfordulójára (2018. május 1) kivirágzott az európai virágszőnyeg a német-magyar barátságfa körül.

Blumenteppich 2019

A Münsteri Német-Magyar Társaság 20. születésnapja alkalmából 2024 március 25.-én sor került az európai virágszőnyeg újraültetésére. Miután éhes (húsvéti) nyuszik megették a kék csillag (szkilla) virágokat, nefelejcseket ültettünk helyettük.

 A Münsteri Német-Magyar Társaság ezúton szeretné megköszönni a Hatt Faiskola (Baumschule Hatt) támogatását, amely a fát díjmentesen a rendelkezésünkre bocsátotta, valamint Münster város Környezetvédelmi Hivatalának (Amt für Glünflächen, Umwelt und Nachhaltigkeit der Stadt Münster) segítségét, akik elvállalták az ültetést és a gondozást!